f a t i h a t i e
Lokasi: rumah keluarga perempuan di perak

Majlis:pertunangan

Perbincangan sdg berlangsung dan abg kepada perempuan yg dipinang sdg mengambil gambar perbincangan sambil berdiri.

Bapa perempuan yg dipinang: jadinya, jumlah hantaran rm 7500. (dgn nada baik dan sopan)
Ibu lelaki yg masok meminang: owh, bkn ke rm 7000? (dgn nada baik dan sopan dan ingin tahu)

Abg perempuan yg dipinang berhenti mengambil gmbr, sambil berdiri, berkata
“500 tu belanja hangus, 7000 tu hantarannya! ni nak ikut korang,Kelantan ke nak ikut kami,perak?!”

Err?? X de sape yg timbulkan isu kenegerian. Kamu ape hal.

Sungguh beradapnya kamu.org2 muda zaman sekarang.. darah muda

Kwang3, cam org tua pule aku berkata2.

Tapi pihak ibu bapa kedua2 belah pihak, tenang & cool je, anak lelaki dia yg over beno. Beno ke benok x tau ler. Ekeke..mak bakal pengantin lelaki setuju je dgn jumlah tu..x de masalah pun.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Keluarga pengantin perempuan dr johor meminta set barang kemas berdiri (brg kemas lengkap satu bdn) +2 bentuk cincin dr makcikku. (ikut adat johor)
Oleh krn fed up (kerana mungkin terdapat rentetan sejarah lain yg aku x pasti)
Makcikku bg set berdiri dan 3 bentuk cincin terus.
Kui3

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aunty yg bermenantukan wanita dr johor: org johor adat kawennya,kena byr tol , mak andam & sedara kenakan tol sblumbenarkan lelaki masuk/sanding sbelah pengantin perempuan. Kita di Kelantan pun sbnrnya dulu2 ada "adat mengenal" ( x semua org buat), family pihak lelaki akan bg duit sebelah pengantin perempuan masa sanding & bersalaman bertujuan utk kenal2 pengantin perempuan & beri hadiah kpd pengantin perempuan, tp kita tak buat dah sekarang. Kawen dgn org Kelantan skrg cukup mudah dan kita buang adat kita dan ikut adat dia sbb x nak bebankan pihak dia (ikut kemampuan. kemampuan tu subjektif).Aunty pernah buat adat mengenal tu utk anak perempuan aunty yg lain dan boleh dlm rm2000..

Erm? Byk nyer...rm2000 balik modal sewa pelamin ekekeke.. sesuatu yg sgt menarik utk dibuat kan hihi..pengantin2 pantai timur, take note hahah
Labels: | edit post
3 Responses
  1. Skinny Legs Says:

    aku pening baca yg 1st tuh...mak bakal ibu pengantin...boh nama kan senang? huhuhuh...


  2. ekeke perempuan yg dipinang tu bakal pengantin lerr..hihi dah ubah dah..akceli aku pun fenin nk type citer ni memula..hihi


  3. aEsHa aEsHly Says:

    harunye la si fotografer tu. emosi plak die tibe2. hihi.


he or she..

Lilypie Maternity tickers