f a t i h a t i e
Alhamdulillah..Encik tunang dah selamat di operate ptg td..
Kesian berdenyut2 katanye...dia kate dia kena pakai besi yg utk luruskan kaki tu..
x pe, esok atie dtg melawat ;)
Cik Lin2 da bom (bak kata cik nurul), cik Sarah, azila, fairuz & kroni2 UM pon nk g melawat jugak..
Sok la kami gegarkan wad pediatrik tu hhihihi..(dah tua2 pun dok wad kanak2 ke hihihi wad org tua penuh)

tadi g kajang dgn mama, nk beli kain langsir..smlm mama dah pergi sorang, tp tak putuskan nk beli ke tak..
hari ni g, kol 8 dah tutup..huhuhu dah la hari ni hari akhir sale..
sian mama, muka cam keciwa je.. dia kata x selalu sale smpai 50% kat kamdar tu, ade kain yg dia berkenan smlm..nk ke nagoya, tp sana x de yg dia suke pun..
huhu x de rezeki..maybe nk jumpa yg lagi lawa kot...kataku sedapkan hati mama..
hihi bab2 langsir mmg mama yg fikir, sbb dia suke sgt bab2 prop ni..
hari kawennye lmbt lg, tp mama nk sudah2kan part ni dulu, ye la, nk jahit2 kain langsir tu lg..pilih kain langsir pun berabad.

ps: to all bride to be's, ayah2 dan ibu2, sila klik sini utk info rumah tangga kekal bahagia *wink*
f a t i h a t i e
huhu mr fiancé is warded in Ampang puteri hospital..
He was involved in a motorcycle-car accident last friday afternoon..
He is.. ok..i guess...
He'll undergo a minor surgery this tuesday.. (minor ke..mcm major je..huhuhuhu)
Hoping dat he'll fine soon..
Labels: 2 souls | | edit post
f a t i h a t i e
Attended dini’s wedding last Saturday. Four cars convoyed from UM and we waited for another two cars at Gombak (our chemistry batch, the seniors & juniors altogether). It seems like a gathering to me.Some of the juniors already arrived there a day earlier to witness the akad nikah ceremony.

Congrats to dini & Thoriq! Okay. Am lazy to type. Let’s head to the visuals.(utk ayatmayat yg lebeh pjg, pls visit my cousin's blog hahah)

Whoops! Forget to take the picture of her door gift..will update dat later.



hihi introduction

kumpul kat um~aina dan tunangnyer

trademark
kanak2 riang



bergambo skem dulu
Dah sampai umah dini kat kuantan~ex ex um heheh
us

at last

uiks seyesnyer dini


sebelum pulang
It was fun=). Looking forward for aina's wedding in may.


Labels: 2 souls | | edit post
f a t i h a t i e
Mum was asking when shall we send kain for akad nikah to the tailor, and i was like..errr..awalnye..but logically, we have to send it now since it would take trillion years for me to sew the beads2..kan..hmm..i can imagine myself going crazy sewing the blink2..if u ask me why i do it myslef, it’s because i like it. i like doing it. Even if i can gain more dark circles around my eyes..hahah..ok dats just a hyperbole.


Mum had bought three piece of cloth of two shades of purple..light purple for the goofy head, dark purple for the youngest brother & smokey purple for ayah..I suppose the boys will be having lots of baju melayu dis year.. I thought it’s too early to buy the clothes but mum said it’s on sale right now & the colours suits our chosen family theme for akad nikah ceremony..shades of purple..Hmm suddenly i realize that, the wedding ceremony will be on the following day (bley x lupa). Will mum be buying shades of cream/gold for their baju melayu for the reception?i I guess so.. Harus ke adik2ku byk sgt baju melayu? For all this part, i hand it all to mum..ekeke.. cz i know she’ll choose the best=)..Mum didn’t fancy much a theme of 1 tone colour cz she likes to create a harmony environment by choosing different shades of a specific color. That’s why she picked shades of red on my last engagement. I didn’t notice the effect of the colous until i looked at the pictures. Choosing shades of colours will not disappoint u =) ..but it’s up to u..tepuk dada tanya selera.


We (our chemistry batch) will be attending Dini’s wedding at kuantan dis Saturday.. Dini will be furthering her PhD study in Brisbane this year. She was always the smart one back than (since we were in our matriculation year)..

Had never tried this flowery design beads..still it's cool option if u dont have enuf time to design beads of flowers urself..heheh ..ermcm x nmpk sgt je manik yg dah jht tu, puas cari hijau muda utk mix tp x jumpe..huhu..so guna je ape yg ade kt umah..

I don’t know which baju to wear 2 her wedding..her theme is gold, i have gold kurung, but i'm not her really her close fren so lets go green..my wardrobe is a boredom each and every day.. haven’t done much of shopping lately (losing the mood... maybe shopping spree mood will bloomthis coming april *wink2*). So with this current mood, let’s get creative a lil bit okay..yup the wedding is on Saturday..so don’t sleep..hahha..jk!..x kan la x tido..sape yg nak kawen sbnrnya...

I am bz typing when siew pui (the new & innocent phd studend) asked me,” r u reading journals?”.
Me:Errrr..a’ah (hahah padahal jurnal buka je tp sempat selit2 waktu menaip blog )
She: knp x print je jurnal?
Me: ink habis..
Erk..ink kt umah mmg habes ok...ptg2 yg hening dan best utk tido ni, perlu ke mengadap benda ilmiah 24 jam..hhihi
=))
f a t i h a t i e





f a t i h a t i e
Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Di situ ada seorang perempuantua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe danmenjualnya di pasar setiap hari. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempe yang dijualnya merupakan tempe yang dibuatnya sendiri.

Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untukpergi menjual tempenya, tiba tiba dia tersedar yang tempenya yang diperbuat daripada kacang kedelai hari itu masih belum menjadi, separuh jadi. Biasaannya tempe beliau telah masak sebelum berangkat. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah memang semuanya belum masak lagi. Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempe yang masih belum jadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu.

Dalam suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringat akan firman Tuhan yang menyatakan bahawa Tuhan dapat melakukan perkara-perkara ajaib, bahwa bagi Tuhan tiada yang mustahil. Lalu diapun mengangkat keduatangannya sambil berdoa , "Tuhan , aku memohon kepadaMu agar kacang kedelai ini menjadi tempe. Amin"Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Dia sangat yakin bahawa Tuhan pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempe dengan hujung jarinya dan dia pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itumenjadi tempe. Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih tetap kacang kedelai. Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang jelas didengar oleh Tuhan. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula danberdoa lagi. "Tuhan, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu. Bantulah aku supaya hari ini aku dapatmenjual tempe kerana inilah mata pencarianku. Aku mohon agar jadikanlah kacang kedelaiku ini kepada tempe, Amin". Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikit bungkusan tu. Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu!!

Sementara itu hari pun semakin meninggi sudah tentu pasar sudah mulai didatangi ramai orang. Dia tetap tidak kecewa atas doanya yang belum terkabul. Walaubagaimanapun karena keyakinannya yg sangat tinggi dia meneruskan untuk tetap pergi ke pasar membawa barang jualannya itu.

Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan masak. Dia berfikir mungkin keajaiban Tuhan akan terjadi dalam perjalanannya kepasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya untuk berdoa. "Tuhan, aku percaya, Engkau akan mengabulkan doaku. Sementara aku berjalan menuju kepasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini.Amin".

Lalu dia pun berangkat. Di sepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa membaca doa di dalam hatinya. Sesampai sahaja di pasar, segera dia meletakkan barang-barangnya. Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yg berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan jarinya setiap bungkusan tempeyang ada. Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat isinya. Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun kaget seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudahmula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada Tuhan kerana doanya tidakdikabulkan. Dia merasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, inilah satu-satunya sumber rezekinya, hasil jualan tempe.

Dia akhirnya cuma duduk saja tanpa memamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahwa tiada orang yang akan membeli tempe yang baru separuh jadi. Sementara itu hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah mulai kurang. Dia melihat-lihat kawan-kawan sesama penjual tempe, tempe mereka sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahwa hari ini tidak ada hasil jualan yang bisa dibawa pulang. Namun jauh disudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada Tuhan, pasti Tuhan akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buat kali terakhir, "Tuhan,berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempeku yang belum menjadi ini.

"Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita."Maaf ya, saya ingin bertanya, apa ibu menjual tempe yang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum ketemu lagi."Dia termenung dan terkanget-kaget seketika. Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe, tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempe yang belum menjadi. Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia berdoa di dalam hatinya "Tuhan, saat ini aku tidak mahu tempe ini jadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin". Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun penutup tempenya. Alangkah kagetnya dia, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi!

Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur pada Tuhan. Wanita itu pun memborong habis semua tempenya yang belum jadi itu. Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu, "Mengapa hendak membeli tempe yang belum jadi?" Wanita itu menerangkan bahwa anaknya yang kini berada di Inggris ingin makan tempe dari desa. Dikarenakan tempe itu akan dikirimkan ke England, si ibu tadi membeli tempe yang belum jadi lagi supaya apabila sampai di Inggris nanti akan menjadi tempe yang sempurna. Kalau dikirimkan tempe yang sudah jadi, nanti di sana tempe itu sudah tidak enak lagi dan rasanya pun kurang sedap. Perempuan tua itu pun keheranan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudah dimakbulkan oleh Tuhan...

Disebalik copy paste =P :
Pertama: Kita sering memaksakan kehendak kita kepada Tuhan sewaktu berdoa,padahal sebenarnya Tuhan lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan apayang terbaik untuk diri kita.

Kedua:. Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita sebagaihambaNya yang lemah. Jangan sekali-kali berputus asa terhadap apa yangdipinta. Percayalah bahawa Tuhan akan mengabulkan doa kita sesuai denganrancanganNya yang mungkin di luar jangkaan kita.

Ketiga : Tiada yang mustahil bagi Tuhan

Source
f a t i h a t i e
Lokasi: rumah keluarga perempuan di perak

Majlis:pertunangan

Perbincangan sdg berlangsung dan abg kepada perempuan yg dipinang sdg mengambil gambar perbincangan sambil berdiri.

Bapa perempuan yg dipinang: jadinya, jumlah hantaran rm 7500. (dgn nada baik dan sopan)
Ibu lelaki yg masok meminang: owh, bkn ke rm 7000? (dgn nada baik dan sopan dan ingin tahu)

Abg perempuan yg dipinang berhenti mengambil gmbr, sambil berdiri, berkata
“500 tu belanja hangus, 7000 tu hantarannya! ni nak ikut korang,Kelantan ke nak ikut kami,perak?!”

Err?? X de sape yg timbulkan isu kenegerian. Kamu ape hal.

Sungguh beradapnya kamu.org2 muda zaman sekarang.. darah muda

Kwang3, cam org tua pule aku berkata2.

Tapi pihak ibu bapa kedua2 belah pihak, tenang & cool je, anak lelaki dia yg over beno. Beno ke benok x tau ler. Ekeke..mak bakal pengantin lelaki setuju je dgn jumlah tu..x de masalah pun.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Keluarga pengantin perempuan dr johor meminta set barang kemas berdiri (brg kemas lengkap satu bdn) +2 bentuk cincin dr makcikku. (ikut adat johor)
Oleh krn fed up (kerana mungkin terdapat rentetan sejarah lain yg aku x pasti)
Makcikku bg set berdiri dan 3 bentuk cincin terus.
Kui3

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aunty yg bermenantukan wanita dr johor: org johor adat kawennya,kena byr tol , mak andam & sedara kenakan tol sblumbenarkan lelaki masuk/sanding sbelah pengantin perempuan. Kita di Kelantan pun sbnrnya dulu2 ada "adat mengenal" ( x semua org buat), family pihak lelaki akan bg duit sebelah pengantin perempuan masa sanding & bersalaman bertujuan utk kenal2 pengantin perempuan & beri hadiah kpd pengantin perempuan, tp kita tak buat dah sekarang. Kawen dgn org Kelantan skrg cukup mudah dan kita buang adat kita dan ikut adat dia sbb x nak bebankan pihak dia (ikut kemampuan. kemampuan tu subjektif).Aunty pernah buat adat mengenal tu utk anak perempuan aunty yg lain dan boleh dlm rm2000..

Erm? Byk nyer...rm2000 balik modal sewa pelamin ekekeke.. sesuatu yg sgt menarik utk dibuat kan hihi..pengantin2 pantai timur, take note hahah
Labels: 3 souls | | edit post
f a t i h a t i e
Mom is all pump up since dat day..she is okay now..thank god..she was affected by her sister’s saying..uhuh family matters..no need elaboration..dealing with senior citizen can be so stressful. Some are true (a lesson to learn) & some are illogical.. dem.


On top of everything organizing a ceremony like wedding or engagement, family of future in laws must be prioritized. Looking at the bright side of that day, we made a conclusion that we had prioritized future in laws more than our relatives..maybe la haha..i hope it’s true on their side haha.. so it is supposed to be okay .. Our needs & relatives matters can be fixed or mended, but flaws with future in laws? Eeeeewwww..Imagine the uncool relationship with the in laws.. (ngan sedra sendiri, air dicincang x putus punye plus sedara mara kenal siapa kita & insya Allah terima kesilapan kita seadanya-sepatutnyala kan).. furthermore future in laws didnt know about any problems, & friends said everything were smoothly done, so... dats enuf la kan.. wut else could i ask for..Allah has made it look well to the "audience". Though my heart is burning at that time..hihi was burning (but not because of future in laws family, they r nothing but sweet & nice)


I was badly injured by ppl who overreacted regarding technical faulty & some issues dat maybe can only be accepted by modern mind. Though i seem stronger than mum, i feel like deep down i am deeply hurt..badly injured..yes i am very emotional if i am emotional. So don’t make me. It comes to the level that i told mum..


“ma, as for the wedding agenda, no salin2 baju, no potong2 kek, no ape2, just do the basics, focus on our needs especially on the photography, dats all dat matters to me..pls no adding anything!”


Haha actually i never want the cakes right from the first place..i simply said it cz it was brought up once by i don’t know who..if i do the cakes , it’s because i want the picture of us cutting the cake, not because i wanted to jamu the crowd with the cakes..hahhahahhaha..i only think abt capturing the moment with the cakes.. so wat pe berabis duit beratus/beribu for the cakes.. lagipun kek secret recipe lagi sedap hahahha


And mom was like,
ada x cake dummy, bawah je bleh makan, atas tu tipu2?”
Hahhaha tipu2 pun bkn bazir ke??mau beratus/ribu gak kan..
Huhu i don’t fancy cakes on my wedding day..but yes, it is a sweet memory to be captured. I just wanted to tabur the duit on more serious matter. It’s just me. If the cake is free from the catering or sponsored, then i’ll take it laaa..hahahah


And mom said,
“betul ke x nak salin2 baju ke?”
Errrr??
“kalau mama nk sponser tang tu, atie on je maaaaa” hahhahahha


To me, ada ke x de pun x pe..so, lets just see, n just think of the basics first. The basics must be well prepared and planned. I so love outdoor photo’s more than the salin2 baju..truth be told.. the outdoor with jeans & white shirt outfit..hihi berangan kan me..diffrent ppl, different taste!

The one thing that mom & i mutually agreed on is.. thingy for goody bags. No extravaganza/rubbish gifts (haha wut do i mean by rubbish gifts?? haha). something nice/useful (nice is subjective..adeh..) for the guests & focus more on the future in laws gift & the VIP’s insya Allah. (VIP bkn dato’ datuk ok..VIP i adalah org yg susah senang ngan i)..hehe..


Ps:Bila org kata majlis sederhana, maksudnya sgt simple atau sesuai dgn kewangannya...Some ppl like erra fazira kata majlis kahwin mereka sederhana, tp nmpk grand gila, sbb pe? Sbb mereka mmg kaya, so mampu nak wat pe pun..so yg mrk buat tu sederhana lah kiranya, kalau grand lagi la grand bagi mereka. What i am trying to say is, kalau rezeki lebih on je la ape2, no questions of it. I mean, dont question it la, ske hati la org nk wat pe ngan duwet dorang, bkn awk yg tanggung belanja dorang sume tu. hehe harsh gile.


Pss: Biar majlis sederhana ke grand ke x kesah lah, asalkan kehidupan lepas kahwin pun kena fikir..


Psss: lupe plak, i bought a wedding scrapbook! Buku biasa2 je. Sarah suggested on using lab book. And i was like, yg ada carbon copy tu ke? 1 for me & one copy for Mr fiancé eh? Hahahha

heart & blink2 accesories are added by the author =P.

Mr fiancé suggested on naming this book. Haha i nvr thought of that. And i simply suggested ‘our dirty lil secret wedding book’ or ‘Our wedding book’, and he chose the 1st one. Bley x? Cam x sesuai je..sbb x dirty & xde secret pon. hihi

f a t i h a t i e
When i'm trying to heal myself bit by bit
and mom keep on reminiscing;
I'm trying to console my heart
and tired of consoling hers
dats when i had to say to mom...
"Sometimes it isn't a matter of comprehension. It's forgiveness."

Forgive sounds odd to me...
but I accept it all & i am trying to forget and mend the damage.

Is accepting equals to forgive...
Labels: 2 souls | | edit post
f a t i h a t i e
Alhamdulillah.
I’m engaged.. to be married insya allah=)
Hmm i have nothing to say much except i feel much happier after the ceremony is over haha

I didn’t felt like i’m engaged during the ceremony. Maybe cz i had so many to think of at that time.

I swear if i note down all what happened on Saturday (the last prep) & Sunday (the ceremony), it will take tons of pages (the flow of the ceremony n the not as planned part n the hidden emotions bla bla bla)..I sometimes not much of a story teller.. But i could be one if i’m suddenly terlajak rajin hahahah.. n if i type it here, i’m worried i will go very emotional for the not as planned part whilst the ceremony shud be remembered as a blissful event. Furthermore the happy part is bigger so, chill out Fatihah! (cuba mematangkan diri yg dah jubli perak ni dgn menjadi optimis dan berfikir panjang menaip ni sbb sejarahnya sll too much info hihihi)

So being pemalas to type i am, let’s just upload the pics.

Sorry for the cacatness of the pictures..too many continuous motion made it harder for my brother to hold the camera still plus, not a good camera it is hehehe (still figuring the setting of the camera dat we didn’t understand)..luckily there’s syafiq. My relatives & mansur’s relatives said he took pictures like ever milisecond.yes i am exaggerating. But yes, Syafiq n his assistant took pictures like nonstop. I was surprise he brought an assistant.

Load of thanks to all my friends n relatives who came dat day. Really appreciate them coming=) Thanx to lovely vanz too, my MUA (haha cm bg speech menang award plak, tukar gaya skema sket), Vanz rawks! Plus she brought her SLR n took many2 pictures too. love her! She used to take up photography short course, make up n etc courses but end up being a part time MUA, she’s currently working at a cosmetic company.. Multitalented she is. She’s lefty, maybe dats way hihii..well if u r interested with vanz's work, can ask directly to me haha..perlu ke cm secretary..

Sejak akhir2 ni sgt2 rasa hargai adanya kawan2 rapatku..love u mwaaah2..mungkin sbb x de sape kat AOTD nie hihi..tu la hikmahnya aku di aotd,Taking note of 25 yearsof living: Lebih appreciate kengkawan=)..sblum ni pun appreciate, tp kalau hari2 dpn mata, x rasa memerlukan sgt pun..biasela manusia..ekeke...


Waah mudanya bakal ibu mertuaku..hihi adik x amek gmbr dgn ibu mertua sbb cameraman dah amek port

hmm bakal ibu mertua + 4 org adik perempuan suapkan gula..tau2 je i x mkn lagi hihi

fresh flower frm Mr fiancé... <3>
My family





senyum byk2 sket


kengkawans



Nantikan 2 hati bersatu october ini...insya Allah haha cam tagline muvie plak *winks*
Sesi gediks



hihi show off cincin ke....


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


PG pictures update

gmbr ni, jurumekap yg amekkan gmbr


dan ini juga dr vanz

and the rest by syafiq

sarung cincin

the one i said yes to..

friends

and the rest is history..

he or she..

Lilypie Maternity tickers